Dátum: 2024. február 22. | E-mail
   
 
Oldaltérkép
   

Ügyességi- és labdajátékok

 Felállás közösen

 

Kérj meg két önként jelentkezőt, hogy üljenek le a földre egymásnak háttal és kulcsolják össze a karjaikat. Ezután a feladatuk az lesz, hogy próbáljanak meg felállni így közösen minden külső segítség nélkül. Ha sikerült nekik, akkor kérj meg még egy valakit, hogy csatlakozzon hozzájuk, és úgy próbáljanak most már hárman felállni, majd négyen stb. Ha kicsi a csoport, akkor mindenki részt vehet a játékban. Azután beszélgessetek arról, hogy mi kellet ahhoz, hogy ketten fel tudjanak állni vagy mikor volt könnyebb, ha kevesebben vagy többen voltak azok, akik a feladatot végrehajtották.

 

 Cukros cérna

 

Kellékek: kockacukrok, fél méteres cérnadarabok

A játékosokat csoportokra osztjuk. Mindegyikük kap egy kockacukrot. A cukorra előzetesen rá kell kötni egy fél méteres cérnát. A cérna szabad végét - másikon a cukor lóg - mindenki a szájába veszi. Rajtjelre a játékosoknak csak a szájukat használva kell felvontatniuk és bekapniuk a cukrot. Aki elsőnek lesz kész, az annyi pontot kap, amennyi a cukorevéssel próbálkozó játékosok száma., a második eggyel kevesebbet és így tovább. Az a csapat győz, amelynek a tagjai a legtöbb pontot gyűjtik össze. Aki játék közben a cukrot leejti, vagy kézzel hozzányúl, az kiesik.

- Padisák -

 

 Hóolvasztó

 

Kellékek: tányérok, hó

Minden csapat kap egy műanyag tányért, amelyben kb. azonos mennyiségű hó van. A játékosok körülállják és rajtjelre indulhat a hóolvasztás. Leheléssel próbálják minél gyorsabban megolvasztani a havat. A játékot az a csapat nyeri meg, amelyik leghamarabb olvasztotta meg a tányérban levő havat.

- Padisák -

 Fakanalas foci

 

Kellékek: 2 fakanál, zsineg, léggömb

A résztvevők nagy kört alakítanak. Két játékost kisorsolunk. Zsinórral egy-egy fakanalat kötünk a derekukra. Két, a körben egymással szembenálló játékos terpeszállásba áll: ez lesz a kapu. Egy felfújt léggömb  a labda. A játék két-három perces félidőből áll., térfél-cserével. A fakanalat úgy kell lóbálni, hogy a léggömb az ellenfél térfelére, majd kapujába kerüljön. Kézzel, lábbal nem szabad a labdához érni. A játékosok felváltva "rúgnak". Ha az egyik játékos szabálytalankodik, akkor a szabálytalanság helyéről a másik büntetőt "rúghat". A kaput védeni csak fakanállal szabad. Ha vége a játéknak, két új játékos következik.

- Padisák -

 

 Lufidudor

 

Oszd a játékosokat 4-6 csoportra; helyezz annyi széket szétszórtan, ahány csoport van; tegyél sok felfújatlan lufit minden székre, aztán utasítsd a csoportokat, hogy alkossanak kört karjaikat vállnál összekulcsolva. "Rajta!" vezényszóra mindegyik kör odacsoszog egy székhez és egy  csapattag megragad egy lufit, felfújja, beköti  és bedobja a kör közepébe, amiket - miközben egy másik szék felé haladnak, hogy megismételjék ugyanezt - pocakjuk egymásnak nyomásával távol kell tartani a földtől. A második széknél  két lufit kell felfújniuk, a harmadik  széknél hármat, stb... mindaddig míg a körük ép és a levegőben tudják tartani a lufikat. Ha egy lufi leesik, a körnek meg kell állnia, a lufit visszatehetik (ezzel persze időt vesztenek). Nem mehet oda egy csoport olyan székhez, ahol már egy másik csoport dolgozik. Három percenként számold meg hány lufi van egy-egy kör közepén, hirdess győztest és játszatok újra!

 

 

 Szobahoki

 

Kellékek: 1 db rongy, 16 db partvis

Két hat tagú csapatot alakítunk. Mindegyikben van öt mezőnyjátékos és egy kapus. Minden játékos kap egy partvist. Ha van rá mód, akkor minden csapatnak legyen két cserejátékosa. Kijelöljük a térfeleket és a kapukat (kb. 1,5 m szélességűek legyenek), a kezdésről sorsolással döntünk. A labdát, vagyis a száraz rongyot középre állítjuk. A mezőnyjátékosok igyekeznek a rongyot az ellenfél kapujába juttatni. A játékra a foci szabályai érvényesek, de les nincs. Egy félidő 10-15 percig tart, utána szünet és pályacsere.

- Padisák -

 

 Banánpárbaj

Állítsd párba a gyerekeket, kulcsoltasd össze bal kezeiket, kösd össze őket balkezüknél fogva. Adj mindegyik játékosnak egy banánt ezekkel az instrukciókkal: feladatuk meghámozni a banánt ahogy csak tudják, (általában fogukkal és jobb kézzel) mielőtt azt partnerük szájába tömnék. Ha a játék elbírja az elmaradhatatlan piszkot/rendetlenséget, vidítsd fel a játékot avval, hogy néhány vagy mindegyik játékos szemét bekötöd!

 

 

 Buszfolyosó-teke

 

Egy kis izgalmat akarsz kölcsönözni a hosszú buszkirándulásoknak? Állítsd szembe a busz első felét a maradék féllel ebben a játékban. Használj néhány üres konzervdobozt bábuknak és egy kerek, lágy valamit labdaként. Állítsd fel a bábukat a busz végén szemben a gurító csapattal; adj minden csapattagnak 2-3 gurítás lehetőséget (egyszerre egy csapat). Számon tartod a ledöntött bábukat!

 

 Töltsd meg a csészém

 

Ehhez a "fesztiválhoz" szükséged lesz egy asztalra, vizipisztolyra, egy kis csészére és egy sima, tömör felületre, amely el tudja terelni a vízsugarat. Rögzítsd a poharat az asztalhoz ragasztószalaggal, helyezd el a terelőt a csésze mögött ill.-fölött, és húzd meg a vonalat, amely mögött kell a versenyzőknek állniuk. Mérd a teljesítményt; a győztes az, aki a legrövidebb idő alatt a jelzésig tölti a poharat vízzel.

B. változat:

Állíts fel két céltáblát és versenyeztess embereket egymással.

 

 

 Mami verseny

 

Minden csapat választ egy embert a bébiszerepre, aki a terem legtávolabbi pontjára megy. Minden maradék csapattagnak speciális megbízatása van (variálható ízlés szerint). Minden játékos a mamaruha felöltésével és a és a bébihez-rohanással kezdi feladatát és avval fejezi be, hogy a ruhát az indulási vonalukhoz visszajuttatja, mielőtt átadja a csapattársának.

1. mami: pelenkázza be a babát egy nagy lepedővel.

2. mami: a csapat egy magas széket épít, amit a mami a babához szállít, a babát beleülteti és egy üveg bébiétellel megeteti.

3. mami: vegye ölbe a babát, etesse meg egy üveg tejjel, büfiztesse meg (legalább 2 vállonverés).

4. mami: vegye ölbe és ringassa el a gyereket, miközben az Én elmentem a vásárba fél pénzzel című dalt énekli meghatározott számú versszakkal úgy, hogy a megfelelő állathangokat adja ki a dal alatt.

5. mami: a csapat egy babakocsit formál a tagokból, a mami odatolja a babához, beleteszi. Az a csapat győz, amelyik a kocsit bébistül elsőként tolja át a célvonalon.

 

 

 Ének partnerek

 

Írd ki jól ismert énekek címeit párosával papírdarabokra. Oszd szét a papírdarabokat és adott jelre minden személy kezdje énekli vagy fütyülni az énekét. A cél, hogy minden egyes személy megtalálja a partnerét. Ha az épületben számos helyiség van, akkor bátoríts mindenkit, hogy járják be az egész területet.

 

 Megrakott egérfogó

Oszd az egész csoportot csapatokra! Minden csapat első emberének egy megrakott, jól megolajozott egérfogót kell elvinni egy meghatározott vonalig, majd visszamenni a csapathoz és átadni az egérfogót a következő személynek, aki azt ismét elviszi a vonalig, majd visszahozza. Ez ismétlődik végig a csapaton. Ha az egérfogó csapódik (ami gyakran megtörténik), akkor annak a játékosnak újra kell kezdeni. Az a csapat, amelyik legelsőnek kész, jutalomként fejenként egy darabka sajtot kap.

- Moffett -

 

 Labda és lánc

 

Minden játékos kap egy felfújt léggömböt egy darab zsinórral a végén, amit a bokájához köt labda és lánc hatást keltve. Adott jelre minden játékos megpróbál rálépni más játékosok léggömbjére, megpróbálja azt szétdurrantani, miközben védi a sajátját. Aki elvesztette a léggömbjét, az kiesik, és az a győztes, aki legutoljára játékban marad.

Variációk:

         1 Oszd a játékosokat párba úgy, hogy a lánynak a bokájához legyen kötve a léggömb; a fiú feladata, hogy védje partnerét.

         2 Minden játékosnak a derekára van kötve a léggömb, tehát a léggömb hátul lóg. Van mindenkinek egy papír ütője is. A feladat ugyanaz, ti. mindenki léggömbjének kidurrantása, míg a sajátot meg kell védeni. A játékvezetőnek figyelnie kell, hogy a csak a papír ütőt az egyedüli fegyver, amit használnak.

- Moffett -

 

 Tojásügyesség

 

Válassz ki négy párt. A fiúk hátukra fekszenek és szájukban papír poharat tartanak, vállukra pedig törölközőt terítenek. Minden lánynak, hogy nem hajolhat a fiú fölé, fel kell ütni a tojást és a pohárba ejteni azt. A tojássampon nagyon népszerű és csodákat képes tenni a hajjal.

- Moffett -

 

 Tojás akadályverseny

Válassz ki egy „hisztériás” típusú lányt. Rakj széjjel két tucat tojást a padlón és mondd meg neki, hogy az lesz a feladata, hogy a terem egyik végéből átsétáljon a másikba a tojás mezőn bekötött szemmel. Míg bekötöd a szemét, kérj néhány segítőt, akik összeszedik a tojásokat és kukoricapehellyel szórják be a padlót. Talán szükség lesz háttér zajra is, hogy ne hallatszódjon a tojás kicseréléséből semmit. Amikor a lánynak a szemét bekötötted, adj neki egy tojást a kezébe, és figyelmeztesd, hogy ne izguljon annyira, hogy összenyomja és mindenütt tojásos legyen (Ez egy különleges tojás legyen, ami vízzel van megtöltve). Kérd a lányt, hogy induljon át a másik oldalra. Ha megfelelő kukoricapelyhet használsz, akkor minden lépésnél ropogó hang hallatszik (nagyon hasonló ahhoz, mint amikor tojásra lép, különösen, ha azt is hiszi, hogy tojások vannak a padlón). A lány általában egy idegroncs, mire eléri a terem másik végét, különösen akkor, ha a többiek betanultan sóhajtoznak közben). Amint eléri a terem végét, a vezető kezet rázva gratulál neki, megszorítja a kezét úgy, hogy a tojás tartalma, amit vitt, kifolyik. Már csak ez hiányzik!

- Moffett -

 

 Könyves röplabda

 

A röplabda egyféle variációja. Olyan, mint a szabályos röplabda, két dolgot kivéve. Először is mindenki könyvet használ kezei helyett a labda továbbítására. Nyilvánvaló, hogy legjobb a keménykötésű könyv. Másodszor pedig tenisz vagy Nef labdát kell használni röplabda helyett. Ezeken kívül az általában szokásos röplabda szabályok alkalmazandók.

 

 Vödör brigád

 

Ehhez a játékhoz két csapatra van szükség. Mindegyik csoport egysoros vonalba helyezkedik el úgy, hogy az egyik végén egy vízzel telt vödör van, a másikon pedig egy üres. Minden csapattagnak van egy papírpohara. A játék tárgya, hogy a vizet az egyik vödörből a másikba kell eljuttatni úgy, hogy az egyik pohárból a másikba öntik a vizet a csapat tagjai. Az a csapat a nyer amelyik a vizet hamarabb átjuttatja az üres vödörbe.

 

 Üsd a jobb oldalit!

 

A játék résztvevői körbe ülnek úgy, hogy egy szék szabadon maradjon, majd beszámozzák magukat. A játékot az kezdi akinek jobbján az üres szék van. Mondania kell egy számot. A szám tulajdonosának gyorsan fel kell állnia és az üres helyre kell ülnie. Minden játékosnak figyelnie kell, hogy melyik szám hangzik el, és ha a tőle jobbra ülő játékos számát hallja, annak térdére ütésével nem szabad engednie hogy fölálljon a helyéről. Ha az ütés a fölállás után történt, a játékos elfoglalhatja az üres széket, ha előtte akkor ott kell maradnia.

 Kezdőoldal
 Kedvencek közé
Pannon Set